Αρχική σελίδα Κλειτορία - Ακράτα Προγράμματα Συνδέσεις
Φωτογραφίες Οδηγίες για τα σχολεία In english - Francais Η γνώμη σας


Ημερίδα - Εκδήλωση

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας - Ακράτας στα πλαίσια των φετινών προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 στην Κλειτορία, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πλανητεριωτών, και τα σχολεία της Κλειτορίας Ημερίδα- Εκδήλωση για τους κατοίκους της περιοχής, με θέμα την αντιμετώπιση μύκητα που προσβάλλει τα Πλατάνια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής. καθώς και εκπαιδευτικοί, γονείς και η τοπική κοινωνία της περιοχής Κλειτορίας και του Δήμου Καλαβρύτων. ΗΗ μερίδα είχε θέμα:
«Η Προστασία του Πλατανοδάσους μας από την ασθένεια του Μεταχρωματικού Έλκους»
Η ημερίδα - εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου 2012, και ώρα 17.30 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην Κλειτορία.
Η ασθένεια διαπιστώθηκε στην Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2003 και προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriataf.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος. Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Κλειτορίας και του Δήμου Καλαβρύτων για το σοβαρό και επιβλαβή αυτό μύκητα που απειλεί άμεσα τα Πλατάνια της περιοχής μας και το Πλατανοδάσος στο Πλανητέρο.
Η Ημερίδα περιελάμβανε εισηγήσεις, θεατρικά δρώμενα, διαγωνισμό και βράβευση των καλύτερων εκθέσεων των μαθητών των σχολείων της Κλειτορίας καθώς και βράβευση των περιβαλλοντικών ομάδων του γυμνασίου και Λυκείου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, η Αντιδήμαρχος Χ. Γεωργακοπούλου, ο Δασάρχης της περιοχής, εκπρόσωποι του Συλλόγου των εν Αθήναις Πλανητεριωτών, η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας και το Διεθνές Ίδρυμα «Γιάννης Κουτσοχέρας».
Οι δαπάνες της Ημερίδας καλύφθηκαν από το ΚΠΕ Κλειτορίας - Ακράτας από το Τ.Δ.Ε. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία – Δράσεις δια βίου μάθησης για τους Ενήλικες»

Πρόγραμμα Ημερίδας

17:00 – 17:30 Εγγραφές
17.30 - 18.00 Χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, τον Πρόεδρο των εν Αθήναις Πλανητεριωτών, τον
Eκπρόσωπο της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και τον Eκπρόσωπο του Διεθνούς Ιδρύματος «Γιάννη και Λένας Κουτσοχέρα».
18.00 – 18.30 Σκοποθεσία –Στοχοθεσία της Ημερίδας" Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας
Ακράτας:Οι Δράσεις του και τα Πεδία της Περιοχής " Μοσχόπουλος Χαρίλαος, Bιολόγος Msc Υπεύθυνος ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας
18.30 – 18.40 Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα σχολεία της περιοχής Κλειτορίας Ιωάννα Παπαϊωάννου, Πένυ Σακοβέλη, Υπεύθυνες Π.Ε. Β/θμιας και Α/θμιας Αχαΐας
18.40 – 19.00 Μεταχρωματικό Έλκος-Μια σοβαρή απειλή για τα Πλατάνια. Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος, Τεχνολόγος Γεωπόνος Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ
19.00 – 19.15 «Πλατάνι, Ικέτη του Ουρανού…» Κιζήλου Κωνσταντίνα, Δασκάλα-Νηπιαγωγός, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ
19.15 – 19.45 Διάλειμμα – Προσφορά καφέ, αναψυκτικού
19.45- 20.00 «Το Δέντρο που έδινε…» Ζωδιάτου Έλενα, Αναπληρώτρια Υπευθύνου ΚΠΕ Θεολόγος, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Πασσά Μαριάννα, Δασκάλα, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ
20.00-20.15 Θεατρικό Δρώμενο: «Τα Πλατάνια ζητάνε βοήθεια!!!» από μαθητές της Α΄Γυμνασίου της Κλειτορίας. (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Παπατόλιας Γεώργιος και Παναγιωτοπούλου Μυρτώ)
20.15-20.30 Προβολή Βίντεο με τίτλο: «Ένα Παραμύθι για τα Πλατάνια» από τους μαθητές και τη δασκάλα
Κωνσταντίνα Σιόλου της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας
20:30 – 20:40 Παρουσίαση για την ασθένεια που προσβάλλει τον Πλάτανο από την μαθήτρια της Γ΄ τάξη Γυμνασίου Κλειτορίας Αγγελική Γιανακλή
20:40 – 21.00 Θεατρικό Δρώμενο: «Σ.Ο.Σ το Πλατανοδάσος Κινδυνεύει!!!» από μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Βάσω Παπουτσή Δ/ντρια Γυμνασίου Κλειτορίας, Δήμητρα Τσαγκογέωργα εκπαιδευτικός Γ/σιου Κλειτορίας και Έλενα Ζωδιάτου, Αναπληρώτρια Υπευθύνου ΚΠΕ)
21.00 – 21.20 Απονομή Βραβείων για τις καλύτερες εκθέσεις μαθητών με μ θέμα, «Το Πλατανοδάσος κινδυνεύει!!!! «Κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή μας όταν καταστρέφονται τα Δάση. Δράσεις και Σκέψεις Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης»
Απονομή βραβείων στις Περιβαλλοντικές Ομάδες του Γυμνασίου και του Λυκείου Κλειτορίας από φορείς.
21.30 Λήξη Ημερίδας