Αρχική σελίδα Κλειτορία - Ακράτα Προγράμματα Συνδέσεις
Φωτογραφίες Πληροφορίες για τα σχολεία English - Francais Η γνώμη σας

ΑΚΡΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΤΑΣ


Ξαπλωμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Χελμού, η Ακράτα , είναι μια πανέμορφη κωμόπολη στη βόρεια Πελοπόννησο που απέχει 70 χλμ. από την πάτρα και 150 χλμ. από την Αθήνα. Με πλούσια γεωμορφολογία, διαθέτει ιδιαίτερες φυσικές καλλονές και συνδυάζει μοναδικά τη θάλασσα και το βουνό, γι' αυτό τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, πράγμα που φανερώνει και την τάση για πρόοδο και περαιτέρω αύξηση σε όλους τους τομείς καθώς και μεγάλη τουριστική κίνηση. Η Δημοτική Ενότητα Ακράτας αποτελείται από 14 Τοπικές Κοινότητες, ορεινές και παραλιακές. Η Ακράτα, αποτελεί την έδρα της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας του Δήμου Αιγιαλείας .
… η Ακράτα, κόρη του Κράθη, συνεχίζει τη δική της μοναδική πορεία, καθώς πάνω της βαραίνει ο ίσκιος της βαριάς κληρονομιάς του πατέρα Χελμού. Λούζεται στ’ ασημένια νερά του Κορινθιακού, διαγράφοντας ουράνια τόξα που μπήγουν της ίριδας τα χρώματα στης Νωνάκριδας τις ρίζες. Κι από κει αντλεί μνήμη ζώσα, το νάμα της ζωής βαφτισμένο στα ύδατα της Στυγός, για να περάσει στων αθανάτων το μεγάλο μονοπάτι…
Απόσπασμα από «Αναδρομή στις ρίζες», Σύλλογος «Αναγέννηση»
Το ποτάμι της, ο Κράθης, ξεκινώντας από το Χελμό, κυλάει περνώντας ανάμεσα από τα γραφικά χωριά με τις όμορφες αυλές Ζαρούχλα, Μεσορούγι, Σόλο, Περιστέρα, Λυκιάνικα, Χαλκιάνικα, Βαρβάρα, Αγρίδι, Τσιβλό, Ποταμιά, Πύργο, Βούτσιμο, Παλαιοσταφίδα, Φούρνους, Ακράτα, Συλίβαινα, Παραλία Ακράτα και Πορωβίτσα και χύνεται στον Κορινθιακό, φαντάζοντας ανάμεσά τους, σα θεός που τα ευλογεί.
Πλούσια ποικιλόμορφη βλάστηση, σημαντικά οικοσυστήματα με αξιόλογα είδη χλωρίδας και ορισμένα σπάνια είδη πανίδας και ορνιθαπανίδας, πυκνά δάση (δάσος ζαρούχλας), ιστορικά μνημεία και ξωκλήσια, χαρακτηρίζουν τη Δημοτική Ενότητα Ακράτας και μένουν αξέχαστα στον κάθε επισκέπτη.
Στην Ακράτα λειτουργούν 2 Νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Ενιαίο Λύκειο, Παιδικός Σταθμός, Κέντρο Υγείας, Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ι.Κ.Α., Ειρηνοδικείο, Τράπεζες, Γρ. Γεωργικής Ανάπτυξης και άλλες υπηρεσίες.
Έχει έντονη πολιτιστική κίνηση με δραστήριους Πολιτιστικούς Συλλόγους, όπως το ίδρυμα "Μ. Χατζηδάκι - Ν. Γκάτσου" και λοιπούς μη κυβερνητικούς φορείς
Ανατολικά της Ακράτας, εκτείνεται η Δημοτική Ενότητα της Αιγείρας με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αιγείρας στον οποίο υπάρχει ένα θαυμάσιο λαξευτό θέατρο του 3ου π.Χ. αιώνα. Η Δημοτική Ενότητα Αιγείρας αποτελείται από 11 χωριά γεμάτα φυσικές καλλονές και αξιοθέατα.
Δυτικά της Ακράτας είναι η Δημοτική Ενότητα Διακοπτού. Εκεί, μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού, με τον Οδοντωτό, φτάνεις στο Μέγα Σπήλαιο και στα Καλάβρυτα.

©2004 Κ.Π.Ε. Κλειτορίας