Αρχική σελίδα Κλειτορία Προγράμματα Συνδέσεις
Φωτογραφίες Πληροφορίες In english Η γνώμη σας

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας και Ακράτας αφού έλαβαν υπόψη τους την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους φορέων και κατοίκων της περιοχής συνδιοργανώνουν διήμερο Σεμινάριο – Εργαστήριο εκπαίδευσης ενηλίκων στα πλαίσια της δια βίου μάθησης με άξονα την αστρονομική παρατήρηση του ουρανού από 11 έως 12 Ιουνίου 2011 στα ΚΠΕ Ακράτας και Κλειτορίας με θέμα:

« Από την Γη στα Αστέρια»

Το Σεμινάριο υλοποιείται με την συνεργασία της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίωνας», του Εργαστήριου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Πατρών και με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών από τα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών και μελών της Αστρονομικής Εταιρείας. Οι επιστήμονες θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις και θα παρέχουν και ειδικό εξοπλισμό (κατάλληλα τηλεσκόπια) για την υλοποίηση των εργαστηρίων στο πεδίο. Το ΚΠΕ Κλειτορίας θα συνεισφέρει στον εξοπλισμό για τα εργαστήρια με τα δύο τηλεσκόπια που διαθέτει.
Στόχος η με εκλαϊκευμένο τρόπο παρουσίαση της αστρονομικής παρατήρησης και της σημασίας της καθώς και η επαφή και γνωριμία των επιμορφούμενων με την επιστημονική έρευνα και τις εξελίξεις που αφορούν τον τομέα αυτό. Ακόμη η γνωριμία των επιμορφούμενων με τον επιστημονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην αστρονομική παρατήρηση με την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις τηλεσκοπίου της περιοχής Κρυονερίου καθώς και με παρατήρηση από τηλεσκόπια του νυκτερινού ουρανού.
Για τον λόγο αυτό το σεμινάριο θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σε σχετικά με την αστρονομική παρατήρηση θέματα από ειδικούς εισηγητές, επίσκεψη στο τηλεσκόπιο του Κρυονερίου Κορινθίας καθώς επίσης και νυκτερινή παρατήρηση με τηλεσκόπια.
Τέλος οι επιμορφούμενοι με την επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας θα ενημερωθούν και για τα οικολογική σημασία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.
Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν πενήντα (50) ενήλικες κάτοικοι της περιοχής και μέλη φορέων. Οι φορείς αυτοί είναι:
1 Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων»
2 Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας
3 Φιλανθρωπικός Σύλλογος Αιγείρας
Το σεμινάριο προγραμματίζεται για το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου 2011 και η πρώτη ημέρα θα υλοποιηθεί αρχικά στο ΚΠΕ Ακράτας και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις με θέματα που θα αφορούν την θέση της Γης στο Σύμπαν, τους αστερισμούς και τα όργανα παρατήρησης. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο τηλεσκόπιο του Κρυονερίου στην Κορινθία καθώς και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Οι επιμορφούμενοι θα μετακινηθούν για δείπνο στο ΚΠΕ Κλειτορίας όπου και θα λάβει χώρα υλοποίηση εργαστηρίου νυκτερινής παρατήρησης με τηλεσκόπια. Την επόμενη ημέρα θα συνεχισθεί το σεμινάριο στο ΚΠΕ Κλειτορίας με σχετικές εισηγήσεις που θα φορούν την Δομή του Κόσμου, τον ήλιο και θα ολοκληρωθεί με εργαστήριο Ηλιακής παρατήρησης στο πεδίο μέχρι το μεσημέρι.
Οι δαπάνες του Σεμιναρίου θα καλυφθούν από τα ΤΔΕ/Υ των ΚΠΕ Ακράτας και Κλειτορίας του ΕΙΝ της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορεία – Δράσεις δια Βίου Μάθησης για τους Ενήλικες».
Σε ότι αφορά το ΚΠΕ Κλειτορίας οι δαπάνες αφορούν την διαμονή, και διατροφή των επιμορφούμενων και των εισηγητών από το βράδυ της 11ης Ιουνίου μέχρι και το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου και θα περιλαμβάνουν δείπνο, διανυκτέρευση, πρωινό και γεύμα καθώς επίσης και δαπάνη για καφέ με αναψυκτικά και κουλούρια για τα διαλείμματα του σεμιναρίου. Οι εισηγητές και όσοι από τους επιμορφούμενους δεν καταστεί δυνατόν λόγω χώρου να διανυκτερεύσουν στις ξενώνες του ΚΠΕ θα διανυκτερεύσουν στα ξενοδοχεία με δαπάνη του ΚΠΕ Κλειτορίας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ : Κιζήλου Κων/να Υπεύθυνη ΚΠΕ Ακράτας, Μοσχόπουλος Χαρίλαος Υπεύθυνος ΚΠΕ Κλειτορίας, Ζωδιάτου Έλενα Αν. Υπευθύνου ΚΠΕ Κλειτορίας, Γιαννίρης Κων/νος Αν. Υπεύθυνος ΚΠΕ Ακράτας, Σαββόπουλος Μιχαήλ, Σταυροπούλου Μαρία Αγγελική μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Κλειτορίας και Κυριακόπουλος Κων/νος, Πάνου Αθανασία και Νταλταγιάννη Παναγιώτα μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Ακράτας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
«Από την Γη στα Αστέρια»
11 – 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
ΚΠΕ ΑΚΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ

Σάββατο 11 - 06 - 2011

09:00 – 09:30 Αφίξεις - εγγραφές
09:30 – 09:45 Παρουσίαση του ΚΠΕ Κλειτορίας Μοσχόπουλος Χαρίλαος, Βιολόγος Msc , Υπεύθυνος ΚΠΕ Κλειτορίας
09:45 – 10:00 Παρουσίαση του ΚΠΕ Ακράτας Κιζήλου Kων/να, Δασκάλα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ακράτας
10:00 – 10:30 «Η θέση της Γης στο Σύμπαν» Ζαφειρόπουλος Βασίλης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών
10:30 – 11:00 «Αστερισμοί και ουρανογραφία» Καρατζόγλου Φιλαρέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών
11:00 - 11.30 Ελαφρύ γεύμα
11:30 Αναχώρηση για Αστεροσκοπείο Κρυονερίου
13:15 – 14:30 Ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Δήμου Γιώργος, Διευθυντής Αστεροσκοπείου Κρυονερίου
14:30 Γεύμα
16:00 – 16.45 Επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
17.00 Αναχώρηση για Κλειτορία
19:00 Άφιξη στο ΚΠΕ Κλειτορίας, τακτοποίηση στα δωμάτια
20:30 Γεύμα στο ΚΠΕ Κλειτορίας
22:00-02:00 Εργαστήριο: Γνωριμία με το νυχτερινό ουρανό με τα τηλεσκόπια της Αστρονομικής Εταιρείας και του ΚΠΕ Κλειτορίας και με δέσμη λέιζερ Ζαφειρόπουλος Βασίλης, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Πατρών Καρατζόγλου Φιλαρέτη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών Παπαλάμπρου Ανδρέας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος του «Ωρίωνα»

Κυριακή 12 -06– 2011

09:00 - 09:30 Πρωινό
09:30 – 10:00 «Η Δομή του Κόσμου» Ζαφειρόπουλος Βασίλης, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Πατρών
10:00 - 10:30 «Βασικές Αστρονομικές Γνώσεις» Καρατζόγλου Φιλαρέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Μαθηματικών Πανεπ. Πατρών
10.30 – 11.00 «Ήλιος, η Πηγή της Ζωής» Παπαλάμπρου Ανδρέας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος του «Ωρίωνα»
11.00 – 11.15 Διάλειμμα - Καφές
11.15 - 12.30 Εργαστήριο «Παρατήρηση του Ήλιου» Με ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια του
εργαστηρίου αστρονομίας και του Ωρίωνα. Ζαφειρόπουλος Βασίλης, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Πατρών, Καρατζόγλου Φιλαρέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, Παπαλάμπρου Ανδρέας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος του «Ωρίωνα»
12.30 - 13.30 Συζήτηση – Αξιολόγηση Σεμιναρίου
13:30 – 14:00 Γεύμα στο ΚΠΕ Κλειτορίας
14.00 Αναχώρηση από το ΚΠΕ Κλειτορίας
15.30 Άφιξη στο ΚΠΕ Ακράτας - Λήξη του Σεμιναρίου

Κατάσταση εισηγητών και συντονιστών των εργαστηρίων στο πεδίο

Οι εισηγητές και συντονιστές των εργαστηρίων στο πεδίο στα ΚΠΕ Ακράτας και Κλειτορίας θα είναι οι:
1. Ζαφειρόπουλος Βασίλης, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Πατρών
2. Καρατζόγλου Φιλαρέτη, Επίκ. Καθηγήτρια Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών
3. Παπαλάμπρου Ανδρέας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός μέλος του «Ωρίωνα»

 

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

1) Η θέση της Γης στο Σύμπαν.

Το ταξίδι της γνωριμίας του Κόσμου ξεκινάει από τη Γη, την κατοικία μας. Αφού τονίσουμε την μοναδικότητα του πλανήτη μας, θα αναφερθούμε, σε συντομία, στο Ηλιακό Σύστημα.
Στη συνέχεια, θα γνωρίσουμε τα γειτονικά μας αστέρια και το Τοπικό Σύστημα Γαλαξιών. Το ταξίδι μας θα ολοκληρωθεί με τα σμήνη σμηνών Γαλαξιών.
Στο τέλος θα γίνει σύντομη αναφορά στην προέλευση του Σύμπαντος και στην επικρατούσα θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.


2) Αστερισμοί και Ουρανογραφία.

Τα αστέρια του Γαλαξία μας, που προβάλλονται στην ίδια περιοχή του ουράνιου θόλου, σχηματίζουν συγκροτήματα που είναι γνωστά ως αστερισμοί. Σήμερα αναγνωρίζονται 88 τέτοια συγκροτήματα. Παρόλο που οι αντίστοιχες παραστάσεις τους έχουν πάψει να απεικονίζονται στους σύγχρονους αστρονομικούς χάρτες, η ονομασία τους και η θέση τους αποτελούν βασική γνώση για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον Ουρανό και τους θησαυρούς του.
Θα γίνει σύντομη αναφορά στις ονομασίες των αστερισμών, τις ιστορίες τους και τη θέση τους, καθώς και στον τρόπο προσανατολισμού ενός παρατηρητή με τη βοήθεια αυτών. Επίσης, θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις αυτών από διάσημους ζωγράφους.
Η παρουσίαση των αστερισμών θα ολοκληρωθεί με το Πρακτικό Εργαστήριο: Γνωριμία με τον Νυχτερινό Ουρανό.

3) Δομή του Κόσμου.

Από το αέναο παιχνίδι της ύλης με την ενέργεια, προκύπτουν τα νεφελώματα και τα αστέρια, ενώ οι γαλαξίες δημιουργήθηκαν πολύ νωρίτερα, από το κοσμικό αυγό.
Η διάλεξη αυτή σκοπό έχει να ενημερώσει για όλες αυτές τις ελκυστικές δομές της ύλης, ξεκινώντας από τα νεφελώματα και φθάνοντας στους αστέρες νετρονίων και τις μαύρες τρύπες.

4) Ήλιος, η πηγή της Ζωής»
Περίληψη: Ο Ήλιος είναι το εγγύτερο άστρο στη Γη και ταυτόχρονα αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής, παρέχοντας την αναγκαία ενέργεια. Η επιστήμη της αστρονομίας γνωρίζει, πλέον, πολλά από τα μυστικά του ήλιου ωστόσο υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα. Σε αυτή την ομιλία παρουσιάζονται εποπτικά οι γνώσεις που έχει αποκαλύψει η επιστήμη για τον ήλιο, για τον τρόπο που επηρεάζει τη Γη αλλά και τα μυστήρια που κρύβει ακόμα.

5) Βασικές Αστρονομικές Γνώσεις.

Κινήσεις Γης και Ήλιου, χρόνος και ημερολόγια, όλα αυτά αποτελούν βασικές γνώσεις που σχετίζονται με την γνωριμία του Ουρανού.
Θα γίνει σύντομη αναφορά στην μεταβολή της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας, καθώς και στο πώς προκύπτουν οι εποχές του έτους.