Αρχική σελίδα Κλειτορία Προγράμματα Συνδέσεις
Φωτογραφίες Διαγωνισμός In english Η γνώμη σας

Υλοποίηση Δράσης στο ΚΠΕ Κλειτορίας με το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης

Υλοποίηση δράσης του ΚΠΕ Κλειτορίας με την συμμετοχή της περιβαλλοντικής ομάδας των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Παλλήνης.
Την δράση οργάνωσε το ΚΠΕ Κλειτορίας ύστερα από έγγραφο αίτημα του 2ου Γυμνασίου Παλλήνης και με την σύμφωνη γνώμη της Υπευθύνου Π.Ε. Β/θμιας Εκπ/σης της Δ/νσης Αν. Αττικής.
Η υλοποίηση της δράσης είναι εφικτή διότι η προγραμματισμένη - σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 7765/Γ7/1/02/2011 έγκριση του Γ.Γ του ΥΠΔΒΜΘ - για τις 29 Μαρτίου 2011 επίσκεψη του Γυμνασίου Κουτσοποδίου Αργολίδας για υλοποίηση μονοήμερου προγράμματος, ακυρώθηκε λόγω αδυναμίας, σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 53/09/02/2011 έγγραφο του σχολείου.
Η δράση ήταν μονοήμερη, και υλοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2011 στην Κλειτορία. Το πρώτο μέρος της πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κλειτορίας και το δεύτερο μέρος της στο πεδίο, στο οικοτουριστικό μονοπάτι της Μαύρης Λίμνας – Ρέματος Λαγκάδας.
Σκοπός της υλοποίησης της δράσης ήταν η με βιωματικό τρόπο ευαισθητοποίηση των μαθητών στην σημασία της διαχείρισης του νερού καθώς η μαθητική ομάδα υλοποιεί πρόγραμμα με αντίστοιχο περιεχόμενο. Ακόμη δόθηκε έμφαση στην σημασία της ανάδειξης και αξιοποίησης του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής και στην γνωριμία με αυτήν.

Στους στόχους περιλαμβάνόταν η με βιωματικό τρόπο γνωριμία και επαφή των μαθητών με διάφορες χρήσης του νερού (υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, νερόμυλοι, νεροτριβές, ύδρευση, άρδευση κλπ), καθώς και με προβλήματα στην διαχείρισή του (μόλυνση, ρύπανση, μείωση υδροφόρων οριζόντων κλπ). Στόχος ακόμη ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για τον ρόλο και την σημασία της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει η προστασία και διαχείριση του τοπικού περιβάλλοντος. Τέλος να διαχυθεί η σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ενημέρωσης καθώς και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία.
Η δράση περιλελάμβανει ενημέρωση για την ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία της περιοχής καθώς εντάσσεται στο εθνικό πάρκο Χελμού – Βουραΐκού και χαρακτηρίζεται ως γεωπάρκο.
Στην συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας της διαδρομής παρουσιασθηκαν δραστηριότητες και συζητήθηκαν προτάσεις για τα προβλήματα της διαχείρισης του νερού και για την αντιμετώπση των προβλημάτων προκύπτουν κατά την χρήση του.

Το σχολείο της περιοχής που συμμετείχε ήταν το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης με 32 μαθητές και 4 συνοδούς εκπαιδευτικούς.
Τα έξοδα ημιδιατροφής (σάντουιτς, χυμός, νερό) και διατροφής (γεύμα) καλύφθηκαν από το ΤΔΕ του ΕΙΝ της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορεία – Δράσεις για τους μαθητές».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2ου Γυμνασίου Παλλήνης στο ΚΠΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ
29 Μαρτίου 2011

08.15 - 0845 Έναρξη δράσης – Παιχνίδια Γνωριμίας - Επικοινωνίας

08.45 – 09.00 Παρουσίαση ΚΠΕ – Ενημέρωση για την δράση.

09.00 – 0930 Ενημέρωση των μαθητών για τον ρόλο, την σημασία και την διαχείριση του
νερού στην περιοχή. Αναφορά σε περιβαλλοντικά προβλήματα και ενημέρωση
για το εθνικό πάρκο και το γεωπάρκο που ανήκει η περιοχή

09.30 Αναχώρηση για το πεδίο

09.50 – 12.30 Διαδρομή παρόχθια του ποταμού Αροάνιου και στις πηγές τοτ στο Πλανητέρο
καθώς και παρόχθια του ρέματος της Λαγκάδας σε σημεία του μονοπατιού
Ε4 – Δραστηριότητες – Περιβαλλοντικά Παιχνίδια – Παιχνίδια Αισθήσεων

12.30 Επιστροφή

12.30 – 13.30 Παρουσιάσεις – Συζήτηση

13.30 – 14.00 Γεύμα

14.00 Λήξη Δράσης