Αρχική σελίδα Κλειτορία Προγράμματα Συνδέσεις
Φωτογραφίες Διαγωνισμός In english Η γνώμη σας

«ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η σχολική χρονιά 2021-2022 είχε μία ιδιαιτερότητα. Ήταν αφιερωμένη σε προγράμματα, εκδηλώσεις και δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Για τον λόγο αυτό, το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας προχώρησε στον σχεδιασμό μονοήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Κλειτορίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Επανάστασης.
Μέσα από έναν συνδυασμό γνώσεων, διεπιστημονικότητας, έρευνας, ανακάλυψης συνεργατικότητας και βιωματικής μάθησης, δομήσαμε ένα πρόγραμμα ζωντανό κι εξελισσόμενο που θα φέρνει σε επαφή τους μαθητές με μια περίοδο της ιστορίας μας που μπορεί φαινομενικά να είναι πολύ «οικεία» και «γνωστή», ουσιαστικά όμως παραμένει άγνωστη!

ΣΚΟΠΟΣ
του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του ΚΠΕ «Μνήμες της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τα περιβαλλοντικά μονοπάτια της περιοχής Κλειτορίας-Καλαβρύτων» είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα τοπικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή στα χρόνια της Επανάστασης, καθώς και το πώς ο τρόπος ζωής στους τομείς αυτούς συντέλεσε στην προώθηση της Επανάστασης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Το θέμα του προγράμματος προέκυψε λόγω του επετειακού χαρακτήρα της σχολικής χρονιάς 2020-2021. Μετά από προβληματισμό και γόνιμη συζήτηση, η Π.Ο. του ΚΠΕ θεώρησε σημαντικό να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα δίνει έμφαση στον τρόπο που ήταν δομημένη η ζωή των ανθρώπων της περιοχής στα χρόνια της Επανάστασης. Το πώς ήταν η καθημερινότητάς τους, οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, τα επαγγέλματά τους, τα κτίρια που ζούσαν κι άλλες παρεμφερείς παράμετροι που συνθέτουν το «κάδρο» της εποχής.
Επιπλέον, σε μικρή απόσταση από το Κ.Π.Ε. βρίσκονται αξιόλογες και επισκέψιμες περιοχές με τοπικό ιστορικό ενδιαφέρον όπως το γεφύρι του Αμπίπ Αγά, το μνημείο της Φροξυλιάς και της Χελωνοσπηλιάς, χάνια από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο της Κλειτορίας με αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της εποχής.
Τέλος, είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχει προϋπάρχουσα γνώση στους περισσότερους μαθητές, άρα μπορεί να γίνει χρήση της μεθόδου του κονστρουκτιβισμού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα αυτό είναι μονήμερο και απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε’ και Στ’ Δημοτικού καθώς και σε μαθητές Α΄και Β΄Γυμνασίου.
Οι μαθητές αφού ενημερωθούν για το πρόγραμμα χωρίζονται σε τρεις ομάδες και χρεώνονται τα απαραίτητα υλικά που θα χρειασθούν στο πεδίο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Μνημείο Φροξυλιάς, Γεφύρι Αμπίπ Αγά και Λαογραφικό Μουσείο Κλειτορίας), ενώ οι δραστηριότητες οδηγούν τα παιδιά στην ανακάλυψη και στην έρευνα μιας άλλης εποχής κι ενός διαφορετικού τρόπου ζωής.
Όλα αυτά τα καταγράφουν και τα περιγράφουν, ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και με μια ποικιλία βιωματικών δραστηριοτήτων.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Το πρόγραμμα βασίζεται στην ερευνητική-εμπειρική μάθηση, έχει εποικοδομητική προσέγγιση και διεπιστημονικότητα και χρησιμοποιεί τη συνεργατική έρευνα και τη δραματοποίηση ως παιδαγωγικές μεθόδους για την επίτευξη των στόχων του. Επίσης, αξιοποιείται η μέθοδος του περιβαλλοντικού μονοπατιού, καθώς και της μελέτης πεδίου.
ΣΤΟΧΟΙ
Οι στόχοι του Προγράμματος συνοψίζονται στα εξής:
• Να γνωρίσουν τα τοπικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής που συνδέονται με την Επανάσταση.
• Να παρατηρήσουν, να καταγράψουν και να φωτογραφήσουν τις ανθρώπινες κατασκευές της συγκεκριμένης περιόδου που θα συναντήσουν στην πορεία τους. Να καταγράψουν τα υλικά κατασκευής τους και τη χρήση τους.
• Να παρατηρήσουν και να καταγράψουν αντικείμενα της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής την περίοδο της Τουρκοκρατίας και να ανακαλύψουν την χρήση τους.
• Να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τα επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
• Να βιώσουν τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις συμπεριφορές και τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής μέσα από τη δραματοποίηση σκηνών της καθημερινότητας, αλλά και των τοπικών ιστορικών γεγονότων.
• Να ευαισθητοποιηθούν για μεγάλες αξίες της ζωής όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, ο αλτρουισμός και η συνεργασία.
• Να καλλιεργήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες, καθώς και δεξιότητες μυθοπλασίας μέσα από τη δημιουργία ποιημάτων, τραγουδιών, διηγημάτων που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
• Να διερευνήσουν τη λαογραφία και τις παραδόσεις της εποχής μέσα από την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Κλειτορίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΟΥ

09:00 Άφιξη στο Κ.Π.Ε.
09:00-9:30 Παρουσίαση Κ.Π.Ε.- παρουσίαση προγράμματος - χωρισμός ομάδων.
09:30-09:45 Διάλειμμα
09:45 Αναχώρηση από το ΚΠΕ για το λαογραφικό μουσείο.
10:00-10:30 Ξενάγηση και δραστηριότητες στο μουσείο. Παιχνίδι Κρυμμένου
Θησαυρού
10:30 Αναχώρηση για χάνι Τσουλή.
11:00-11:45 Άφιξη στο χάνι του Τσουλή. Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού
11:45 Αναχώρηση από το χάνι για Φροξυλιά
12:15-13:00 Άφιξη στη Φροξυλιά. Ξενάγηση – Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού –
Εργασία σε ομάδες.
13:00-13:30 Παρουσιάσεις ομάδων - αξιολόγηση προγράμματος.
13:30 Αναχώρηση

©2004 Κ.Π.Ε. Κλειτορίας