Αρχική σελίδα Κλειτορία Προγράμματα Συνδέσεις
Φωτογραφίες Διαγωνισμός In english Η γνώμη σας

5 μαγικά κουτάκια

«5 μαγικά κουτάκια» δεν είναι τίποτε άλλο από τις πέντε αισθήσεις, με την βοήθεια των οποίων ανακαλύπτουμε τον κόσμο γύρω μας. Μαθαίνουμε τους άλλους ανθρώπους και κατανοούμε τον εαυτό μας.
Ό,τι φτάνει στο νου, περνάει πρώτα από τις αισθήσεις: Την όραση, την ακοή, την όσφρηση, την γεύση, την αφή.
Οι αισθήσεις είναι αυτές που μας τροφοδοτούν με πληροφορίες από το περιβάλλον και μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις, αγγίγματα. . .
Μέσα λοιπόν από το 4ήμερο αυτό πρόγραμμα, για παιδιά των τελευταίων τάξεων Δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄) και για παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου (Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών), προσπαθούμε να πετύχουμε μια διαφορετική προσέγγιση του κόσμου γύρω μας. Μια διαφορετική αίσθηση των πραγμάτων. Προσπαθούμε να γνωρίσουμε στα παιδιά το περιβάλλον μέσα από τις αισθήσεις τους.
Τα παιδιά έρχονται στο Κ.Π.Ε. την Πέμπτη γύρω στις 11.00π.μ. Ταχτοποιούνται στα δωμάτια και γνωρίζουν το Κέντρο και το έργο του, μέσα από ένα φωτογραφικό οδοιπορικό και μια σύντομη παρουσίασή του, από τους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι και εργάζονται εδώ στο Κ.Π.Ε.
Τα πρώτα παιχνίδια γνωριμίας και επικοινωνίας γίνονται το βράδυ.
Τις επόμενες δύο μέρες γίνονται δύο διαδρομές σε φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Κλειτορίας.
Ο κόσμος γύρω είναι γεμάτος χρώματα, ήχους, φωνές, θορύβους, γεύσεις. . .
Με τα μάτια βλέπουν, με τα αυτιά ακούνε, με τη μύτη και το στόμα μυρίζουν και γεύονται, με το δέρμα αισθάνονται. Όλο το είναι τους, έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, όπου συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα, αρκεί να τους δώσουν σημασία. . .
Τα παιδιά αποκομίζουν εμπειρίες αλλιώτικες από τις συνηθισμένες. Αισθάνονται το περιβάλλον με ένα τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχουν συνηθίσει. . .
Την Κυριακή παρουσιάζουν με τον τρόπο που αυτά ξέρουν, (Μέσα από ένα παραμύθι, μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο, ένα ποίημα, ένα τραγούδι, μια κατασκευή με φυσικά υλικά),τις πληροφορίες που «κατέγραψαν» με τις αισθήσεις τους, από τον κόσμο γύρω!
«Με την αίσθηση των πέντε αισθήσεων ο κόσμος φαντάζει αλλιώτικος, πιο όμορφος, μαγευτικός!»

Πρόγραμμα©2004 Κ.Π.Ε. Κλειτορίας