Αρχική σελίδα Κλειτορία Προγράμματα Συνδέσεις
Φωτογραφίες Διαγωνισμός In english Η γνώμη σας

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ

Το ΚΠΕ Κλειτορίας υλοποίησε δράση με την συμμετοχή των περιβαλλοντικών ομάδων μαθητών του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Κλειτορίας και την συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού.
Η δράση ήταν μονοήμερη, εντός του ωραρίου εργασίας και υλοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2009 στην Κλειτορία. Το πρώτο μέρος της πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κλειτορίας και το δεύτερο μέρος της στο πεδίο, στο οικοτουριστικό μονοπάτι της Μαύρης Λίμνας – Ρέματος Λαγκάδας.
Σκοπός της υλοποίησης της δράσης ήταν η με βιωματικό τρόπο ευαισθητοποίηση των μαθητών στην σημασία της προστασίας, της διαχείρισης, της ανάδειξης και αξιοποίησης του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής τους και η γνωριμία με αυτήν. Επίσης η ανάδειξη της εξαιρετικά μεγάλης σημασίας της πρόσφατης ένταξης της περιοχής ως εθνικό Πάρκο (ΦΕΚ Δ΄446/02-10-2009) καθώς και της πρόσφατης ένταξης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων (EGN) του Γεωπάρκου Χελμού – Βουραϊκού. Το ΚΠΕ Κλειτορίας επιχείρησε την δράση αυτή στα πλαίσια Δικτύου του, στο οποίο και συμμετέχει, τα δε σχολεία στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος για τα δάση της περιοχής.
Η δράση περιελάμβανε εισηγήσεις από το προσωπικό του ΚΠΕ και του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού για την ιδιαίτερη οικολογική αξία της περιοχής και τους τρόπους και τις δυνατότητες προστασίας και διαχείρισής της ως εθνικό Πάρκο καθώς και ως Γεωπάρκο.
Στόχος να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για τον ρόλο και την σημασία της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει η προστασία και διαχείριση του τοπικού περιβάλλοντος. Επίσης για τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης που δραστηριοποιείται στην περιοχή και την σημασία της συνεργασίας μαζί του. Τέλος να διαχυθεί η σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ενημέρωσης καθώς και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία
Ακολούθησε διαδρομή στο πεδίο, στο οικοτουριστικό μονοπάτι της Μαύρης Λίμνας – Ρέματος Λαγκάδας και σε τμήμα του Διευνούς Μονοπατιού Ε4, με την συμμετοχή των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των μελών της Π.Ο. του ΚΠΕ και προσωπικού από τον Φορέα Διαχείρισης. Κατά την διαδρομή υλοποιήθηκαν δραστηριότητες με βιωματική προσέγγιση, που αφορούν στην παρατήρηση της κατάστασης του μονοπατιού, στην περιγραφή των προβλημάτων του, καθώς και δραστηριότητες για σχεδιασμό νέων τρόπων περαιτέρω ανάδειξης και προστασίας του. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικά παιχνίδια και παιχνίδια αισθήσεων.
Στην συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας της διαδρομής παρουσιάσθηκαν δραστηριότητες και συζητήθηκαν προτάσεις και τρόποι ενεργής συμμετοχής των μαθητών και μελών της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη της περιοχής σε άλλα σημεία, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και οικολογική σημασία, που παραμένουν αναξιοποίητα, με άξονα και προσανατολισμό την προστασία των οικολογικών πόρων της περιοχής και την διαχείριση τους.
Τα σχολεία της περιοχής συμμετείχαν στην δράση είναι τα παρακάτω:

Α/Α Σχολείο -------------------------Αριθ. μαθητών-------- Αριθ. συνοδών
1 Γυμνάσιο Κλειτορίας -------------------17-------------------- 3
2 Γενικό Λύκειο Κλειτορίας ------------13-------------------- 2

Τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών από το ΚΠΕ προς το πεδίο και αντίστροφα καθώς και τα έξοδα ημιδιατροφής καλύφθηκαν από το ΤΔΥ του «Έργου Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» του ΕΙΝ ή την Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΠΕ Κλειτορίας.